Firmajulegaver


Hvordan er det lige med skattereglerne?

Hvad er en tingsgave og må man give gavekort?

 

Nu er det tid for julegaver igen, og det det er vigtigt lige at sikre sig at man overholder alle skatteregler, også så medarbejderne får den julegave man havde tiltænkt og ikke ender med en beskatning af gaven.

Hvad må man give i gave?

Sidste år var der ekstraordinært mulighed for at give ens medarbejdere et såkaldt coronagavekort, dette er dog ikke bibeholdt.

Tingsgave  

Hvis man køber en fysisk ting, såsom en kuffert, lampe eller lignende betegnes dette som en tingsgave, og den er ikke skattepligtig.

Link til gavekatalog

Man må gerne give medarbejdere julegave, hvor de modtager et link til et julegavekatalog, hvori der kan vælges en julegave, hvis bare der max kan vælges mellem ca. 25 forskellige gaver. I så fald anses dette også for en tingsgave.

Gavekort

I alle andre tilfælde sidestilles gavekort med kontanter og det skal man beskattes af.

Det gælder især de populære smartbokse samt gavekort til stormagasiner eller handelsstandsforeninger, hvor gavekortet har en meget bred anvendelsesmulighed.

Se eksempler på beløbsgrænser i videoen

Det skal lige bemærkes, at der i de kr. 1.200 ikke medregnes værdi af gaver givet til medarbejdere i anledning af private mærkedage, fx en rund fødselsdag, bryllup eller eksamen. Denne slags gaver er altid skattefrie, hvis de ikke overstiger et passende niveau.

Beløbsgrænser 2022

Man må skattefrit give sine medarbejdere tingsgaver i 2022 for i alt kr. 1.200. I dette beløb må julegaven udgøre kr. 900. Hvis gaverne i alt overskrider de kr. 1.200 på et år, bliver alt, udover julegaven, skattepligtigt.

 

Det vil sige, at hvis man i løbet af året har modtaget fx påskeæg, sommerkurv og teaterbillet til i alt kr. 600 og tillige får en julegave til kr. 800, har man fået for i alt kr. 1.400. Det udløser at man skal beskattes af alle gaver, som ikke vedrørte julegaven,

altså de kr. 600. Det er medarbejderne selv, der har ansvaret for at beløbet kommer med på årsopgørelsen.

 


NB. Det er desværre også en udbredt misforståelse, at skat ser igennem fingrene med gavekort af beskeden værdi. Det gør de ikke. Sidste år var der en afgørelse, hvor en kommune blev pålagt at indberette gavekort med værdi på kun 150 kr.

Læs mere på SKAT http://www.skat.dk/