Forskudsopgørelsen for 2023 - Ansat eller selvstændig?


Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv?  Det er et spørgsmål, der fylder meget, når man bliver selvstændig.


I november udsender SKAT forskudsopgørelsen for 2023.

Der er forskel på at være ansat eller selvstændnig, men uanset om man er det ene eller det andet, er det vigtigt at tjekke tallene.

For at lave ændringer, skal du logge på SKAT, gå ind under Borger og så forskudsopgørelse.


Hvis du er ansat

Hvis du er ansat i en virksomhed, vil din arbejdsgiver sørge for at udbetale din løn og afregne skatten af lønnen - kaldet A-skat. Du skal derfor tjekke forskudsopgørelsens felt 201 om lønnen, svarer til, hvad du forventer at tjene i 2023.

Selvstænding = Du er din egen arbejdsgiver


Når du ejer en personlig ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed) er du din egen arbejdsgiver, og du skal selv udbetale lønnen og afregne skatten.


Din løn er overskuddet i virksomheden, og af lønnen/overskuddet skal der betales skat, også kaldet B-skat.

For at finde ud af, hvor meget du skal betale i B-skat skal SKAT skal først vide, hvor stort et overskud du forventer for 2023. Det gøres via forskudsopgørelsens felt 221.

Betaling

B-skatterater betales i 10 måneder om året, hvor juni og december er betalingsfri.

SKAT sender ikke opkrævninger på B-skatteraterne, så du skal selv sørge for at betale raterne – enten via betalingslinjen på forskudsopgørelsen eller ved at tilmelde betalingen til betalingsservice.


Ændring af forskudsopgørelsen i løbet af året

Forskudsopgørelsen kan også ændres i løbet af året, hvis man kan se, at ens forventede overskud ændrer sig. Hvis det forventes at blive meget højere, er det en god ide at ændre forskudsopgørelse, så du undgår at få en stor restskat når året er slut.

Alt efter ændringen vil B-skatteraterne enten nedsættes eller evt. forhøjes for raterne for resten af året.


Vigtigt – ingen forfaldne rater

Hvis man ændrer forskudsopgørelsen er det vigtigt, at man har betalt alle B-skatterater til og med den måned, hvor man ændrer forskudsopgørelsen.

SKAT’s beregning tager nemlig ikke højde for, om forfaldne rater er betalt eller ej, og det kan betyde at beregningen af de nye rater er forkert og at man måske får betalt for lidt forskudsskat og ender med en restskat, når året er gået.


Kontakt os gerne, såfremt du har spørgsmål eller ønsker hjælp til at ændre forskudsopgørelsen.


Tjek din forskudsopgørelse og læs mere på SKAT http://www.skat.dk/